top of page

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • Instagram Clean Grey
Er zijn nog geen tags.

SEARCH BY TAGS: 

RECENT POSTS: 

Talenten, dromen en dream killers

Als je bekend bent met de Bijbel, preken en kerken heb je waarschijnlijk al iets gehoord van wat ik hier onder ga vertellen. Ik hoop dat het je alsnog helpt en je er wat aan zal hebben. Stel dat je niet bekend bent met het bovenstaande dan wil ik je zeggen dat God een geweldig plan heeft met jou! Niet als grapje bedoeld, maar heel serieus. Hij heeft jou talenten, gaven, dromen en verlangens gegeven voor je leven. Misschien weet je al van jongs af aan wat je wil worden later of ben je al jaren bezig met het ontwikkelen van je talent voor schilderen. Het kan ook zijn dat je enorm sociaal bent en graag mensen helpt of goed bent met techniek en alle auto’s in de straat door jou gerepareerd worden. Maar misschien weet je nog niet zo goed wat jouw talent of bestemming is in het leven, dan wil ik tegen je zeggen: God heeft je niet overgeslagen, zijn talentenbox was niet leeg toen hij bij jou kwam maar misschien zie je jouw talent niet als een talent. Ik wil je uitdagen om te vragen aan Hem wat jij mag betekenen voor anderen in deze wereld, want ook jij hebt een doel hier op aarde.

Daarnaast wil ik het graag hebben over dreamkillers. Dit woord staat niet in het Engels-Nederlandse woordenboek maar waarschijnlijk snap je al waar het naar toe gaat. Net zoals een painkiller (pijnstiller) een killer van pijn is, wordt een dreamkiller een killer van dromen genoemd. Klinkt niet al te gezellig he, maar dit fenomeen klinkt waarschijnlijk bekend in de oren. In deze post wil ik (vanuit eigen ervaring en visie) schrijven over je dromen achterna gaan en omgaan met dream killers.

Dit onderwerp kwam zomaar in me op toen ik bezig was met leren (is het toch nog ergens goed voor). Meteen moest ik denken aan Jozef, die in een droom heel letterlijk voor zich had gezien wat er zou gaan gebeuren in de toekomst. In de Bijbel staat:

Genesis 37:5 'Jozef had eens een droom. Hij vertelde die aan zijn broers en daardoor gingen zij hem nog meer haten.'

Hij zag zijn toekomst, namelijk dat zijn broers voor hem zouden buigen maar op het moment dat hij dit aan ze vertelde werd hij onderuit gehaald en voor gek verklaard. Het was helemaal niet de bedoeling van Jozef om zijn broers en familie te beledigen door deze droom. Hij kon er tenslotte ook weinig aan doen dat hij dit gezien had terwijl hij sliep. Het enige wat hij deed was vertellen wat hij gezien had die nacht, zonder veroordeling of arrogantie maar zo werd het door zijn broers wel opgevat. Degene die het dichtst bij hem stonden wilden hem niet geloven en wezen hem af, niet alleen met woorden maar des te meer met daden op het moment dat hij achtergelaten werd in de put en uiteindelijk als slaaf verkocht. Er werd een prijs gevraagd om zijn leven, nog niet eens een hoge prijs en daar ging hij, met vreemde mannen mee naar een onbekend land. Het ging absoluut niet zoals hij in zijn droom had gezien want dit was compleet het tegenovergestelde. Het leek wel alsof hij voor zijn broers boog en niet zoals hij in zijn droom gezien had.

Genesis 39:1-3:'1 Jozef werd naar Egypte gebracht en de Egyptenaar Potifar, een hoveling van de farao, de overste van de lijfwacht, kocht hem van de Ismaelieten, die hem daar gebracht hadden. 2 De HEER was met Jozef, zodat het goed met hem ging. Terwijl hij in het huis van zijn Egyptische meester woonde, 3 zag deze dat de HEER met hem was en hem in al zijn ondernemingen liet slagen.'

Ondanks het feit dat Jozef door zijn broers verkocht en tot slaaf gemaakt was aan het hof van de farao blijft hij er niet bij zitten. Het ging zelfs goed met hem! Niet omdat hij in de watten gelegd werd en alles kreeg wat hij wilde, maar omdat de HEER met hem was! Dit was zo realistisch dat zelfs zijn Egyptische meester zag dat de HEER alles ten goede keerde wat Jozef deed. Een tijd later beland Jozef onschuldig in de gevangenis, wat een ellende krijgt hij over zich heen!

Genesis 39:20-23: '20 Hij liet Jozef grijpen en in de gevangenis zetten, waar de gevangenen van de koning opgesloten zaten. Zo kwam Jozef in de gevangenis. 21 Maar de HEER was met Jozef. Hij bewees zijn genade door te zorgen dat hij bij het hoofd van de gevangenis in de gunst kwam. 22 Deze vertrouwde iedereen die in de gevangenis zat aan Jozef toe; het werk dat daar gedaan werd gebeurde onder Jozefs verantwoordelijkheid. 23 Het hoofd van de gevangenis hoefde geen zorgen te hebben over datgene wat aan Jozef was toevertrouwd. Want de HEER was met hem en liet hem slagen in alles wat hij ondernam.'

Ik vraag me serieus af hoe ik gereageerd zou hebben in die situaties waarin je telkens narigheid meemaakt maar niet zelf de aanstichter bent geweest. Er staat in dit stuk ook niet letterlijk hoe Jozef reageerde maar er wordt wel gezegd dat de HEER nog steeds met hem was en nog steeds maakt dat het goed met hem gaat. Jozef kan hier aan vast houden en ziet er resultaat van want hij krijgt verantwoordelijkheid in de gevangenis en komt vrij door ingrijpen van de HEER bij het uitleggen van de droom van de farao. Voordat Jozef de droom van de farao gaat uitleggen zegt hij iets heel moois, namelijk:

Genesis 41:16 'Uit mijzelf kan ik niets, maar God kan aan de farao bekendmaken wat goed voor hem is.'

Wauw, deze kerel heeft het begrepen. Het is niet door Jozef zelf dat hij uit de gevangenis is gekomen door het uitleggen van de droom omdat hij het zelf zo goed wist. God heeft er voor gezorgd dat het goed met hem ging, dat hij verantwoordelijkheid kreeg en uiteindelijk bij de farao mocht komen om zijn droom uit te leggen. De woorden die hij sprak over de droom van de farao kwamen bij God vandaan, niet door Jozefs eigen wijsheid! Jozef was vervuld met de Geest van God (Genesis 41:37) waardoor hij tot zegen kon zijn voor zijn omgeving. En.... vanaf het moment dat hij bij de farao in dienst kwam kreeg zijn droom van een lange tijd terug eindelijk vorm. Hij was het niet vergeten en God al helemaal niet. Tenslotte was het God die hem op dit punt gebracht heeft. Zijn droom kwam uit op het moment dat zijn broers in Egypte kwamen om voedsel te kopen. De hongersnood had ze naar Egypte geleid en zonder zichzelf bekend te maken aan zijn broers zag Jozef hoe ze voor hem bogen. Zijn droom was niet nep, egoïstisch, zelf verzonnen of belachelijk. Het was een droom door God gegeven, een door talenten en vertrouwen behaald moment in het leven van Jozef. Hij durfde zijn droom uit te spreken, werd vernederd, verkocht, gevangen gezet en niet gehoord maar zijn droom kwam uit want hij vertrouwde in voor en tegenspoed op zijn trouwe Vriend en machtige God.

Dit verhaal is niet alleen het verhaal voor Jozef. De God die niet van zijn zijde week, de God die maakte dat het goed ging met Jozef in tijden van ellende is dezelfde God vandaag. Hij heeft jouw geluk voor ogen, niet jouw ongeluk en wil je een hoopvolle toekomst geven (Jeremia 29:11). Zijn plannen en wegen zijn hoger dan die van ons (Jesaja 55:8-9), maar wij mogen weten dat Hij

de wereld in Zijn hand heeft en er naar verlangt dat wij in de droom zullen vertrouwen die Hij ons gegeven heeft. Laat je niet ontmoedigen door meningen of opmerkingen van anderen over jouw droom voor je leven. God is met je, Hij zal je nooit verlaten (Deuteronomium 31:6) en bij het zoeken van Zijn Koninkrijk zal AL het andere vanzelf komen (Mattheus 6:31-33). Ik wil je uitdagen om een A4’tje te pakken en jouw wildste droom op te schrijven, niets is te gek! Hou even geen rekening met geld, opleidingen, tijd, afstand maar schrijf op wat er in jouw hart leeft en wat datgene is waar jij je helemaal als een vis in het water zou voelen. Durf het op te schrijven en weet dat het bij God in goede handen is. Leg het bij Hem neer, draag je droom aan Hem op en vergeet niet hoe de weg van Jozef is geweest naar zijn droom. Hij zag niets van wat God aan hem had laten zien, verre van dat! Maar hij bleef zijn vertrouwen stellen op God en wandelde zijn leven met Hem waardoor na lange tijd zijn droom uit kwam. Gods wegen zijn hoger dan die van ons, hij ziet het totaalplaatje waar wij alleen een moment opname kunnen zien. De Maker van hemel en aarde heeft jou op het oog, eigenlijk is er niet eens een risico dat er iets vervelends mee gebeurd want Hij wil al het goeds voor jou. Be blessed!

bottom of page